Bosklassen dag 3

By GBS De Wonderboom 4 jaar ago
Home  /  6de leerjaar  /  Bosklassen dag 3
Lieve lezers,
Deze ochtend konden we slapen tot 8 uur. Dat deed deugd! We werden wakker en het zonnetje was al van de partij.
We schoven aan bij het ontbijtbuffet: boterhammen met allerlei beleg, vers fruit, yoghurt en aangepaste dranken.
In de voormiddag leerden we alles over de waterdieren. We trokken onze laarzen aan en bezochten een beekje hogerop Bohan (le Ruisseau de Bohan). Gewapend met visnet, braken we voorzichtig enkele dammetjes af om vastliggende stenen te verleggen en de waterdiertjes te vangen. We maakten kennis met watervlokreeftjes, steenvliegen, bloedzuigers, kokerjuffers en eendagsvliegen. Hoe verscheidener de diertjes, hoe beter de kwaliteit. Via de determinatietabel scoorde deze beek uiteindelijk 10 op 10 voor waterkwaliteit. Super! Ook de Semois blijkt een uitstekende rivier te zijn voor vissen met een knappe 8 op 10.
We keerden zonder natte broeken en met slechts 1 gaatje in een laars, terug naar De Knapzak voor onze lunch: kip tikki massala met ananas en rijst.
Maar… ook vandaag stond het geluk aan onze zijde. In de Semois zagen we de zeldzame ringslang van wel 1,5m naar de berm zwemmen. Deze ringslang bleek al jaren niet meer gespot te zijn in dit gebied! Alweer een voltreffer!
Na ons tussendoortje en wat middagspelletjes introduceerde onze gids ons in de wereld van de insecten. We leerden dat er 8 verschillende ordes zijn om insecten te categoriseren.
Deze kennis moesten we tijdens de namiddag toepassen. We trokken naar de insectenweide aan de oevers van de Semois en zochten de graskanten af. In groepjes vingen we de verschillende ordes. Hoe meer soorten we konden vangen in ons kijkglaasje, hoe meer punten we konden verdienen.
Jammer genoeg hield de zon het even voor bekeken en kregen we een kleine regenbui over ons heen. Maar… regen houdt ons niet tegen!
Tijdens dit avontuur kregen we het gezelschap van onze directie en juf Claudia. Zij komen de bosklassers vergezellen en trekken samen met ons morgen mee op pad.
Omstreeks 18u nuttigden we ons avondmaal: hotdogs of broodjes met beleg. Een donut als dessert dat smaakte naar meer!
Als avondactiviteit hielden we de begeerde bosklassenquiz en vochten de edelherten, korhoenen, uilen, everzwijnen en vossen voor de avondprijs.
Ondertussen zijn alle tanden gepoetst, alle kindjes ingestopt en dromen ze weg van wat ze vandaag beleefd hebben.
Slaapzacht iedereen!
De bosklassers

 

Category:
  6de leerjaar
this post was shared 0 times
 100