Choco Explorer: chocola 5A, oh la la!

By GBS De Wonderboom 2 jaar ago
Home  /  5de leerjaar  /  Choco Explorer: chocola 5A, oh la la!

Het 5de leerjaar werkte gedurende de maand februari aan een thema rond wereldhandel. Ze leerden al over de haven van Antwerpen, over cacaobonen, fair trade,… Als kers op de taart kregen de leerlingen de opdracht om een eigen bedrijfje op te richten. Zo kwamen ze nog meer te weten over de verschillende functies binnen in een bedrijf. Ook samenwerken stond centraal. Als bedrijf kozen we voor een chocoladebedrijfje omdat we hier al ontzettend veel over geleerd hadden.

Op 22 februari gingen we naar de keuken en om onze eigen chocolaatjes te maken. We verdeelden ons in 3 groepen: een groep die ging werken met witte chocolade, een team die melkchocolade voor hun rekening nam en enkele leerlingen die met de fondantchocolade aan de slag gingen. Allereerst lieten we de chocolade smelten. Dit deden we in een smeltmachine, deze stelden we in op 40 graden. Eens de chocolade gesmolten was, gingen we deze tempereren. Elke soort chocolade had zijn eigen temperatuur. Met een voedselthermometer keken we deze regelmatig na. Als de chocolade de juiste temperatuur bereikt had, was het zover. We gingen van de chocolade pralines maken. We verdeelden de taken: het gieten van de chocolade in de vormpjes, de overtollige chocolade afwrijven van de vormpjes en het versieren van de studentenhaver. Daarna moesten onze vormpjes een halfuurtje in de ijskast om op te stijven. Daarna konden we deze proeven. En ze waren overheerlijk, al zeggen we het zelf!

We dachten ook na over een goede verkoopprijs, onze reclamestrategie, de versiering van een kraampje,… Op 24 februari was het zover. We gingen onze chocolaatjes aan de poort verkopen. De leerlingen van het vijfde leerjaar kregen in de klas als eerste de kans om hun zelfgemaakte producten te kopen. Het bleek dat er heel wat verkoopstalenten in de klas zitten want alle chocolaatjes waren in een mum van tijd aan hun ouders, familieleden en vrienden verkocht. Dat was uiteraard erg fijn, maar hierdoor hadden we niets meer over om in een kraampje te verkopen. Een les voor de volgende keer: extra pralines maken, want we waren hier duidelijk erg goed in!

Na de verkoop was het tijd om onze winst te berekenen… Tromgeroffel! We hadden 150 euro winst gemaakt! Wauw! Maar waar gingen we deze winst in investeren? We hebben besloten om een deel van onze winst te gebruiken om de leeshoek wat in te kleden met lichtjes, extra dekentjes,… en we gaan een deeltje gebruiken om een leuke filmnamiddag in de klas te organiseren. Ook willen we graag 2/3 van de winst aan het goede doel schenken. De huidige situatie in Oekraïne raakt ons allen heel erg en we willen graag ons steentje bijdragen!

Bedankt aan iedereen die ons avontuur gevolgd heeft en een dikke dankjewel aan alle kopers!

Categories:
  5de leerjaar, Schoolnieuws
this post was shared 0 times
 000