Bosklassen dag 2

By GBS De Wonderboom 11 maanden ago
Home  /  6de leerjaar  /  Bosklassen dag 2

Lieve lezers,

 

Vandaag stonden de kinderen om half 7 op om de wilde dieren te gaan spotten. We trokken in het donker in de weiden rondom ons domein en naar de oevers van de Semois. Door de geopende jacht zijn heel wat herten en reeën opgejaagd en diep de bossen ingetrokken. We zagen in de buurt wel sporen van everzwijnen. Aan een houtschuur zagen we wel vleermuizen fladderen. Op onze terugweg zagen we in de Semois ook nog enkele kleine beversites.

Om 9 uur aten we een stevig ontbijt en maakten we onze lunch. Dit was nodig voor de ochtendactiviteit. We klommen het steile bos (hellingspercentage 40% 😊) in en hielden halt bovenaan de top. Daar maakten we met de juffen en gids een gezamenlijke shelter. We moesten eerst grote takken verzamelen uit de buurt. Vervolgens zochten we mostapijten om de takken te beschermen. Als laatste bouwden we met bladeren een bladerdek om onze shelter waterdicht te maken. De Schelto-shelter was een feit! We testten de locatie en de waterdichtheid.

Om te overleven in de natuur hebben we niet alleen een slaapplaats nodig, maar ook warmte en vuur. We leerden vuur maken op zeven verschillende manieren. We maakten vuurgordijnen met staalwol, leerden een firesteel gebruiken en speelden een groepsspel. Kleine pyromaantjes in spé 😉, do not try this at home!

Goed opgewarmd door de opkomende zon trokken we even naar onze picknickplaats en aten we een smosje aan de oever van de rivier.

In de namiddag vertelde onze gids ons alles over de verschillende insecten. Wist je dat er meer dan een miljoen insectensoorten zijn in de wereld en wel 25 000 in België?

Daarna moesten we zelf op zoek gaan om insecten te spotten. Hoe meer soorten we konden vangen in ons kijkglaasje, hoe meer punten we verdienden.

We trokken terug richting De Knapzak en genoten van frietjes met balletjes in tomatensaus. Een ijsje als dessert kon erg ook wel nog bij!

Als avondactiviteit vochten onze libellen, vlinders, wantsen en krekels voor de felbegeerde bosklastrofee. Het team van de wantsen (Juul, Amira, Matthias, Yaro en Abdal) won met 31 punten. Proficiat!

 

Ondertussen liggen al onze bosklaskapoenen te slapen en kunnen we morgen iets langer slapen (8u i.p.v. 7.30u). Slaapzacht iedereen!

Category:
  6de leerjaar
this post was shared 0 times
 200